BIOTECH IN VLAANDEREN - EEN STRAF VERHAAL

Over de auteurs

Jo Bury, Johan Cardoen en Dirk Reyn zijn als drijvende krachten achter het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en flanders.bio nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Vlaamse biotech-industrie. Toen ze zich realiseerden dat enkele van de iconische pioniers van het Vlaamse biotech-verhaal zich stilaan terugtrokken en minder zichtbaar werden, besloten ze het verhaal van de Vlaamse biotech neer te schrijven in dit boek.

Jo Bury

Jo Bury is oprichter en voormalig Directeur van VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Van november 1995 tot maart 2022 was hij Managing Director van VIB. Bij VIB bestuderen 1.800 wetenschappers en technici de moleculaire mechanismen van groei en ontwikkeling van verschillende organismen (mensen, planten, micro-organismen) in normale (gezonde) en abnormale (ziekte, stress) omstandigheden. De focus ligt op strategisch basisonderzoek met potentiële toepassingen (op de lange termijn) in moleculaire geneeskunde en moleculaire landbouw. VIB is actief op diverse sites die geïntegreerd zijn in de campussen van de universiteiten van Gent, Leuven, Brussel, Antwerpen en Hasselt, op basis van een joint venture-overeenkomst van VIB met deze vijf partneruniversiteiten. Sterke resultaten hebben ervoor gezorgd dat VIB een center of excellence geworden is wat betreft het life science-onderzoek in Europa.

Jo Bury heeft een Master’s degree in Pharmacy en is PhD in Pharmaceutical Sciences (Universiteit Gent). Hij behaalde een MBA aan de Vlerick School for Management in Gent.

Hij was verscheidene jaren actief als onderzoeker op het vlak van atherosclerosis en bouwde daarna een carrière uit op het vlak van wetenschapsbeleid. Hij was Operational Director van VLAB (Vlaams Actieprogramma Biotechnologie) en wetenschappelijk adviseur bij federale en regionale organen als IWONL-IRSIA, IWT.

Jo Bury was lid van de Raad van Bestuur van diverse onderzoeksintensieve bedrijven (Seghers Genetics and Nutrition nv, Vitamex nv, Oystershell nv), onderzoeksinstellingen (Temasek Life Sciences Laboratories – Singapore, ITG), en ondersteunende organen (Hercules, EIC, FWO). Hij was / is SAB voor diverse onderzoekscentra in de life sciences: IIMCB (Warschau), HCEMM (Boedapest), IGC (Lissabon), MDC (Berlijn), CRG (Barcelona) en DRI (Londen).

Johan Cardoen

Johan Cardoen behaalde een PhD in de Biologie aan de KU Leuven (1987) en een Business Degree aan de KU Leuven (1990). Vandaag is hij zelfstandig adviseur en ondernemer in de life sciences.

Van juni 2012 tot 1 mei 2020 was hij Managing Director van VIB. Hij was er verantwoordelijk voor het Innovation and Business Team en introduceerde VIB bij tal van biotech-bedrijven. Tot 1 juli 2020 was hij tevens Voorzitter van de LP Board van V-Bio Ventures, een toegewijd investeringsfonds op het vlak van life sciences dat zich richt op early stage investeringen in de life sciences. Hij maakte deel uit van de Raad van Bestuur van diverse biotech-bedrijven, zoals argenx (van 2008 tot 2011), Applied-Maths (nu bioMérieux, van 2010 tot 2016), en GST (Global Stem Cell Technologies, nu Boehringer Ingelheim, van 2019 tot 2020). Verder was hij van 2007 tot mei 2012 Voorzitter van flanders.bio, de koepelorganisatie voor de life sciences- en biotechnologiesector in Vlaanderen.

Vandaag is hij onafhankelijk Voorzitter van Meiogenix (een spin-off van het Institut Curie) en onafhankelijk lid van de Raad van Bestuur van Biotalys (BE), Complix (BE), Protealis (BE), PBL Technology (UK) en Aphea.Bio (BE).

Tot 31 mei 2012 was hij CEO van CropDesign nv (vandaag onderdeel van BASF, Gent). Hij ontwikkelde en implementeerde een tweesporenstrategie (IPO/trade sale), die leidde tot de acquisitie van CropDesign door BASF in juni 2006. Van 1988 tot 1999 werkte hij voor Plant Genetic Systems (PGS) als Technology Acquisition Manager en Business Development Manager.

Voor hij in juli 1999 voor CropDesign ging werken, was hij Global Head Technology Acquisition van AgrEvo Hoechst Schering/Aventis (nu Bayer CropScience), waar hij verantwoordelijk was voor alle biotechnologie-gerelateerde acquisities. Vandaag adviseert hij V-Bio Ventures en Astanor Ventures.

Dirk Reyn

Dirk Reyn is apotheker en MBA’er met marketing-, verkoop-, projectteam-, crisismanagement-, bedrijfsontwikkeling- en algemeen management / biotech-CEO-vaardigheden met investeerdersknowhow verworven in de internationale farmaceutische en biotech-industrie over een periode van meer dan 35 jaar.

Hij was een hoofdrolspeler in verscheidene farmaceutische licentiedeals, fusies en overnames in zijn hoedanigheid als wereldwijd hoofd van de gastro-intestinale business en als hoofd van Business Development voor Europa terwijl hij voor Janssen Pharmaceutica in Beerse werkte.

Hij is de oprichter (2006) van Movetis (Turnhout), een biofarmaceutisch spin-offbedrijf van Janssen Pharmaceutica, dat na een belangrijke series A-ronde en een sucesvolle IPO op Euronext in 2010 werd overgenomen door Shire in 2011. Prucalopride, het centraal product van Movetis, is nu beschikbaar in meer dan veertig landen. Hij is tevens medeoprichter en ex-CEO van eTheRNA (immunotherapie/Niel) en mede-CEO/medeoprichter van Spectricity (Mechelen), een beloftevolle imec-spin-off met de kleinste spectrometer ter wereld.

Hij is momenteel een van de drie managing partners van Bioqube Ventures, dat een biotechfonds met meer dan tien Europese biotechinvesteringen beheert. Hij is sinds 2019 ook Voorzitter van flanders.bio, de koepelorganisatie van Vlaamse biotechbedrijven, en is actief lid van Rotaryclub Turnhout en een sapphire Paul Harris Fellow.

Dirk woont in Vosselaar, is gehuwd met Kristin Snick en (groot)vader van twee kinderen en twee kleinkinderen. Hij is een recreatieve sporter, organisator van verschillende muziekevents en liefhebber van Duitse oldtimers.